top of page

Emmeloord

Stadshart Emmeloord

De polder zit in het DNA van Emmeloord. We hebben de trots van de eigen ontstaansgeschiedenis van de drooglegging en de polderverkaveling op een ingetogen wijze uitgebeeld in het nieuwe woon- en winkelgebouw de Schout in het centrum van Emmeloord.


Het gebouw biedt ruimte aan 34 appartementen verdeeld over twee bouwlagen met een commerciële plint van circa 5000 m² waar ruimte is voor een supermarkt en retail.

2022 kolom grijs kruis rechts wit.jpg
Jaar

2023

Opdrachtgever 

De Hoge Dennen

Partners

Blue Banner, Friso bouwgroep, HevoFame en Gemeente Noordoostpolder

Programma

5000 m2 bvo winkels: Jumbo, Action, dagwinkels, 34 appartementen

Thema

winkelcentra, wonen, ontmoeten, retail, mixed-use

Delfste School

We hebben voor hier echt een ‘poldergebouw’ ontworpen. De Schout verwijst in allerlei details subtiel naar de Emmeloordse historie. De stad is destijds ontworpen door stedenbouwkundige Granpré Molière, geestelijk vader van de Delftse School. Deze stroming ontleende veel inspiratie aan de geborgen en toch stedelijke sfeer van de traditionele Nederlandse dorpjes en steden: gebogen straatjes met doorkijkjes en pleintjes, sobere gemetselde huizen in warme, roodbruine kleuren en prachtige details, daartussen pareltjes van gebouwen met een bijzondere functie.

Voor de Schout, ook een gebouw met een bijzondere functie, hebben we veel gekeken naar de Sint Michaëlkerk in Emmeloord, die met zijn gemetselde steunpilaren (penanten) een duidelijk voorbeeld is van de Delftse School-stijl. 


 ‘Als je een luchtfoto maakt van de Noordoostpolder, dan lijkt het net een schilderij van Mondriaan.’

Polderpatronen

Ook de polderverkaveling hebben we als inspiratie gebruikt. ‘Als je een luchtfoto maakt van de Noordoostpolder, dan lijkt het net een schilderij van Mondriaan.’ Dat spel van verticale en horizontale lijnen haaks op elkaar zodat een lappendeken van vlakken ontstaat, komt ook terug in de Schout. Bijvoorbeeld in de zeefdrukpatronen die de glazen balkonomheiningen zullen sieren. Of op het groene dak waar op het middenstuk met verschillende soorten en kleuren grint een patchwork-patroon wordt gelegd. 

 

Wonen, winkelen en ontmoeten

De polder laat zich in elegante vorm zien in de Schout. Winkelen, wonen en ontmoeten komen hier samen in een echt poldergebouw, waarbij je voelt dat het klopt.

bottom of page