top of page

Hilversum

Winkelcentrum Kerkelanden

Winkelcentrum Kerkelanden weer ruimte en lucht geven, zodat het weer écht een prettige ontmoetingsplek zou zijn. Niet alleen een plek voor de dagelijkse boodschappen, maar ook een plek om fijn te verblijven en elkaar te ontmoeten. Dat is wat we hebben gedaan.


Het in 1972 geopende en in 1988 door ons bureau verbouwde winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum was verouderd en voldeed niet meer aan de vraag van de ondernemers en bezoekers.  We hebben hiervoor een uitbreiding en een renovatie gerealiseerd. Het interieur is flink gemoderniseerd, we hebben extra ruimte gecreëerd voor de huurders, de passages hebben een grondige opknapbeurt gekregen en het buitenplein is onderdeel geworden van het winkelcentrum. Alles tezamen: een waardevolle ontmoetingsplek!

2022 kolom grijs kruis rechts wit.jpg
Jaar

2017

Opdrachtgever 

Dela Vastgoed

Partners

Bouwbedrijf Pennings, AM Real Estate Development

Programma

11.000 m2 winkeloppervlak

Thema

winkelcentra, ontmoeten, retail

Open en comfortabel

We vonden het belangrijk om Kerkelanden een heldere en open uitstraling te geven. Voorheen was het enigszins naar binnen gekeerd. Het interieur hebben we ruimer en lichter gemaakt. De daken van de passages en het centrale plein zijn verhoogd waardoor ruimte ontstaat voor zijlicht. Op deze manier kan veel meer daglicht binnenkomen waardoor het aangenamer winkelen is. De vloeren zijn voorzien van nieuwe tegels. De toepassing van geluidsabsorberende schotten boven de puien dragen bij aan de akoestiek en een aangenaam verblijf.


“Opmerkelijke verbeteringen zijn: meer daglicht in de passage, brede gangpanden met ruimte voor verschillende snelheden, genoeg rustmomenten, gratis toiletvoorziening en aandacht voor akoestiek”, vermeldt het juryrapport van de NRW jaarprijs 2017

Eenheid in aanzicht

We hebben met de nieuwe gevels en de vernieuwde entrees gestreefd naar duidelijkheid en eenheid in het aanzicht van het winkelcentrum. Bijna alle gevels van het winkelcentrum zijn opgeknapt en voorzien van nieuw metselwerk. Ook de interne winkelverdeling hebben we aangepakt waardoor er onder andere een grotere Albert Heijn en Lidl ontstaat.


“Uit consumenten- en ondernemersonderzoek is gebleken dat de verblijfsduur en bezoekfrequentie verrassend hoog is voor een centrum van deze omvang, aldus de jury. Volgens de jury is de opgave feilloos uitgevoerd en is het vernieuwde Kerkelanden een inspirerend voorbeeld voor de sector.” Uit Architectenweb.nl

Meer dan een gebouw

Naast het winkelcentrum is het hele gebied grondig aangepakt. De gemeente heeft het openbare gebied voor haar rekening genomen en ook wijkcentrum de Koepel en het leegstaande ROC kantoor is in de renovatie meegenomen. Op de plaats van het voormalige ROC, aan de zuidzijde, zijn vijf driekamer appartementen gemaakt.


Kortom zowel binnen als buiten is aangepakt en alles tezamen heeft een mooie waardevolle ontmoetingsplek van Kerkelanden gemaakt. Een plek waar je vóelt dat het klopt.

 


7 September 2017 won het project de NRW jaarprijs, zie hier het artikel op Architectenweb.

 

bottom of page