top of page

Dordrecht

Winkelcentrum Sterrenburg

Winkelcentrum Sterrenburg in Dordrecht hebben we samen met onze partners weer toekomstbestendig gemaakt, met zowel nieuwbouw als renovatie. Dat is in twee fasen gebeurd; in de eerste fase is er nieuwbouw toegevoegd aan het bestaande winkelcentrum met een grote Jumbo Foodmarkt en daar bovenop een nieuw parkeerdek. In de tweede fase is het winkelcentrum verduurzaamd en gerenoveerd.


Winkelcentrum Sterrenburg heeft, naast dat mensen hun boodschappen hier doen, ook een belangrijke sociale functie in de wijk; mensen ontmoeten elkaar hier. Dus wij vonden het heel belangrijk om ook extra ruimte te creëren voor fijne ontmoetingsplekken.

2022 kolom grijs kruis rechts wit.jpg
Jaar

2022

Opdrachtgever 

Wereldhave

Partners

NEOO, Retail Bouw Nederland, Van Rossum, Etienne Bindels, DGMR

Programma

8000 m2 bvo, Jumbo Foodmarket

Thema

retail, winkelcentra, ontmoeten

Rondingen

De belangrijkste ingrediënten voor dit ontwerp zijn het kruispunt en de positie van het laden en lossen geweest. Dat heeft de basis voor de rondingen in de architectuur gelegd. Deze hebben we in de rest van het ontwerp doorgetrokken, zowel in de nieuwbouw als de renovatie. De rondingen zijn ook goed zichtbaar in de vormtaal van het lint. Het lint is als het ware om het gebouw getrokken en zien we zowel bij de entree als de hellingbaan terugkomen.


Aandacht voor de winkel

Voor de materialisering van het interieur is voor een nieuw pallet van warme materialen gekozen. Er is een eenduidige signing met duidelijke kaders van hout. Daaromheen zitten donkere panelen met een mooi reliëf, die zorgen voor gelaagdheid, maar zorgen er ook voor dat de aandacht naar de winkel kan uitgaan.


Parkeren op het dak

Bijzonder in dit winkelcentrum is dat er op het dak geparkeerd wordt. Daarmee komt de grootste toestroom van bezoekers van boven. In de meeste winkelcentra in Nederland is dat juist vanaf begane grond of beneden.


Fijne verblijfsplekken

Bij de herontwikkeling is er plek gekomen voor een mooie vershof, door winkels te herplaatsen en de branchering te optimaliseren. Tevens is er ruimte gecreëerd voor extra grote terrassen, deels voor de lokale horeca, deels openbaar.


Waardevolle ontmoetingsplek

Het nieuwe en gerenoveerde Sterrenburg is een echt schakelpunt voor de wijk geworden. Niet alleen door de vernieuwing van horeca en winkels, maar vooral door de extra ruimte die gecreëerd is om elkaar te ontmoeten.Interview met Christiaan Rijsewijk, architect van Nieuwbouw Winkelcentrum Sterrenburg:Foto's: Kim van Zwieten en Twycer

bottom of page