Bij ons, Sum Architecten, draait alles om het creëren van waardevolle ontmoetingsplekken. Maar waarom vinden we dit zo belangrijk? Ontmoetingen vormen de kern van ons dagelijks leven. Ze stimuleren de uitwisseling van ideeën, versterken relaties en dragen bij aan ons welzijn. Ze versterken o.a. sociale relaties, stimuleren kennisdeling en dragen zo bij aan ons welzijn. Zonder ontmoetingen zou architectuur slechts een plek voor individuen zijn. Wij willen méér dan dat bieden - we willen plekken creëren waar mensen samenkomen en waar waardevolle interacties plaatsvinden.
Ontwerpen vanuit verbinding
Onze focus ligt niet op het gebouw als losstaand object of icoon, maar op de ruimte die het creëert, de ruimte die het omsluit of de ruimte tussen die gebouwen. Denk aan collectieve of openbare ruimtes zoals daktuinen, pleinen, passages en binnenplaatsen - deze tussenruimtes zijn de sleutel tot het ontwerpen van levendige, sociale omgevingen. Elk begint bij het nadenken over deze ruimtes. We bepalen op welke manier ze aan de kwaliteit van een project kunnen bijdragen. Daaromheen ontwerpen we de stedenbouwkundige massa. De architectonisch uitwerking komt pas daarna. Deze aanpak heeft geleid tot succesvolle projecten zoals, Winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem, De Hooghe Tuyn in Voorschoten, De Biezenkamp in Leusden en het Bos en Lommerplein in Amsterdam. Bij de laatste hebben we een horecapaviljoen en groene objecten toegevoegd om mensen uit te nodigen om samen te komen, te spelen en te ontspannen. Het paviljoen fungeert als herkenningspunt, een 'landmark'. Zodoende wordt er verbinding gecreëerd tussen de verschillende functies op het plein.
De moderne agora
Net als o.a. DNWS (https://www.dnws.nl/de-moderne-agora/) maken wij graag de vergelijking met de klassieke agora, het hart van de Griekse stad waar handel, politiek en sociale interacties samenkwamen. Net als de klassieke agora willen wij voor een mix van functies ontwerpen. Wonen, werken, vermaak, horeca en dagelijkse voorzieningen - alles komt samen op één plek. Het hoeft niet allemaal binnen één gebouw te gebeuren, maar de verbindende ruimte, de ontmoetingsplek, vormt wel het kloppend hart van het geheel.
Het succes van een ontmoetingsplek hangt af van de balans tussen functies. De omgeving moet een diversiteit aan mogelijkheden bieden voor verschillende gebruikers, of het nu gaat om ontspanning, werk of sociale interactie. Een goed beheer en doordacht ontwerp zijn daarbij essentieel om te zorgen dat de collectieve ruimte optimaal wordt benut en niet wordt verstoord door individuele belangen.
Architectuur die verbindt
Wat ons onderscheidt, is onze benadering van ontwerpen. Onze missie is het startpunt van ons denken. We beginnen altijd met de verbinding tussen functies, niet met het gebouw zelf. Dit zorgt ervoor dat de ontmoetingsplekken die we creëren betekenisvol zijn en echt bijdragen aan de kwaliteit van het dagelijks leven van mensen.
We kiezen materialen, verlichting en zelfs de positionering van zitjes en bomen zorgvuldig om een sfeer van comfort en geborgenheid te creëren. Natuurlijke materialen en sfeervolle verlichting spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol in het gevoel van welzijn op deze plekken. Daarnaast worden ook zaken als akoestiek en klimaatbeheer niet vergeten, om ervoor te zorgen dat mensen zich prettig voelen in de ruimte.
De toekomst van ontmoetingsplekken
Het creëren van moderne agora's, waar sociale cohesie en interactie centraal staan, vormt de kern van ons werk. Wij geloven dat de ruimte tussen de gebouwen uiteindelijk bepaalt hoe succesvol een project is. Met deze visie blijven we innovatieve en betekenisvolle ontmoetingsplekken ontwerpen die een positieve impact hebben op de gemeenschap.
Of het nu gaat om een bruisend plein, een rustige daktuin of een uitnodigende winkelstraat - voor ons is architectuur altijd méér dan stenen, glas en staal. Het is een kans om verbinding te creëren, gemeenschappen te versterken en een plek te bieden waar mensen samenkomen, net zoals op de klassieke agora.
_______________________________________
Wij geloven in de kracht van ontmoetingen. Benieuwd hoe we dit toepassen in onze projecten? Neem contact met ons op of bekijk ons portfolio voor meer inspirerende voorbeelden.
Comments